رنگ دندانهای کودکان، طیف رنگی متنوعی از سفید روشن تا کرم عاجی را شامل میشود. تغییر رنگ یک یا چند دندان کودک از سفید به رنگهای زرد، قهوهای یا خاکستری میتواند زنگ خطری برای والدین باشد. تغییر رنگ دندانها به دلایل مختلفی بروز میکند که فقط برخی از آنها حاکی از وجود مسائل جدی است.
آنتی بیوتیکها
برخی از بیماریهای دوران کودکی مانند گلودرد، عفونت گوش و عفونت باکتریایی ریه با مصرف آنتی بیوتیک قابل درمان هستند. ممکن است مصرف این داروها باعث بروز لکههای سطحی خاکستری رنگ بر روی دندانهای کودک شود که با مسواک زدن از بین میروند.
آسیبهای خارجی
عامل شایع دیگری که موجب تغییر رنگ دندانهای کودک به خاکستری میشود، ضربههای خارجی است. کودکانی که تازه راه رفتن، دویدن، پریدن و بالا رفتن را آغاز کردهاند، ممکن است زمین بخورند و دندانهایشان آسیب ببیند.
ضربه وارد شده در اثر زمین خوردن شدید، باعث پاره شدن رگهای خونی داخل دندانها می شود. خون تجمع یافته داخل دندانها، راهی برای خروج ندارد و از طریق مینای شفاف دندانهای کودک قابل رویت است و به رنگ خاکستری یا قهوهای دیده میشود.
ممکن است تغییر رنگ دندانها تا زمانی که دندانهای شیری کودک بیفتد و با دندانهای دائمی جایگزین شود باقی بماند. گاهی وقتها آسیب وارد شده باعث شکسته شدن دندان یا آسیب داخلی به دندانهای کودک میشود که در این صورت باید حتما به دندانپزشک مراجعه کنید، حتی اگر ظاهرا به نظر برسد که دندانهای کودک مشکل خاصی ندارند.
داروهای استنشاقی
استفاده از داروهای استنشاقی برای آسم، عوارضی مانند کاهش بزاق را به همراه دارد و استفاده از آن در درازمدت باعث ایجاد لکههای زرد یا خاکستری رنگ بر روی دندانها و تخریب آنها میشود.
مسواک زدن مداوم و کشیدن نخ دندان، از اثرات منفی داروهای استنشاقی جلوگیری میکند. بنابراین لازم است کودک خود را تشویق کنید که در طول روز دهانش را با آب بشوید و خوراکیها و نوشیدنیهای حاوی شکر که باعث پوسیدگی دندانها میشود را کمتر مصرف کند.
پر کردن دندانها
دندانهای شیری، شفافتر از دندانهای دائمی هستند. در حالی که پر کردن دندانها به رنگ سفید بیشتر طرفدار دارد اما از آمالگام نقرهای رنگ نیز هنوز استفاده میشود. استفاده از آمالگام نقرهای، خصوصا برای دندانهای پیشین باعث میشود دندانهای کودک خاکستریتر دیده شوند.
عدم رعایت بهداشت
ممکن است به دلیل عدم رعایت بهداشت، بر روی دندانهای کودک، لکههای قهوهای یا خاکستری ایجاد شود.
برخی از دلایل بروز این لکه ها عبارتند از:
• مصرف شیر یا آب میوه در هنگام شب (با استفاده از شیشه شیر) باعث میشود شکر آن بر روی دندانهای کودک تجمع پیدا کند.
• استفاده از میان وعدهها در طول روز
• مصرف زیاد نوشابه یا سایر نوشیدنیهای اسیدی
• مسواک نزدن و عدم استفاده از نخ دندان
کودکان میتوانند با رعایت بهداشت، دندانهایی سالم داشته باشند.
راهکارهایی برای درمان تغییر رنگ دندانهای کودکان
با دنبال کردن راهکارهای زیر میتوانید به کودک خود کمک کنید که دندانهایی درخشان داشته باشد:
• مسواک کردن دندانها دو بار در روز
• استفاده از خمیردندان حاوی فلوراید تا زمانی که کودک یاد بگیرد چطور آب دهان خود را بیرون بریزد.
• اگر کودک هنوز از شیشه شیر استفاده میکند، زمان میبرد تا بتواند این عادت را ترک کند. به علاوه بهتر است به او اجازه ندهید آب میوهها یا نوشابهها را با شیشه بخورد.
• هرگز در حالی که کودک از شیشه شیر استفاده میکند، او را در تختخواب نگذارید و اگر از پستانک استفاده میکند نباید به آن شکر یا عسل بزنید.
• غذای کودک را در ظروفی که خودتان از آنها استفاده کردهاید نریزید؛ با این کار از انتقال باکتریهایی که باعث پوسیدگی دندان میشوند، پیشگیری خواهید کرد.
• کودکان نیز به اندازه بزرگسالان نیاز دارند که به دندانپزشک مراجعه کنند.
در اغلب موارد، درمان خاصی برای تغییر رنگ دندان کودکان وجود ندارد. اگر دندانهای او پوسیده نباشد، بهتر است صبر کنید تا دندانهای او به رنگ اولیه بازگردند. اما برای اطمینان خاطر بهتر است به دندانپزشک مخصوص کودکان مراجعه کنید.